Webshop - Affischer

BERGMANS FILM OM SCHIZOFRENI

/spegel.jpgIngmar Bergmans film Såsom i en spegel handlar vid ett närmare studium av Bergmans anteckningar om sinnessjukdomen schizofreni.
    I en presentation av filmens handling sägs att dottern Karin just har kommit hem från en vistelse på ett mentalsjukhus, är schizofren och tror sig höra röster från en vägg vilket, enligt henne, är ett tecken på Guds snara ankomst.
    Den som är schizofren och saknar sjukdomsinsikt, tror sig inte höra röster. Enligt läroboken definieras rösthallucinationer som en sinnesförnimmelse utan en källa i den yttre världen; en förnimmelse av ett yttre stimulerande objekt i frånvaron av ett sådant objekt.
    I filmen ger läkaren Karin en intramuskulär injektion för att stoppa rösthallucinationerna.  Det förstod Ingmar Bergman anno 1961. Ett förstånd som tilldelades en Oscar!
   Regionteatern Blekinge Växjö sätter hösten 2018 upp Såsom i en spegel med Malin Arvidsson i rollen som Karin. Då ligger inte nerven längre i Karins sjukdom, heter det i en recension i Smålandsposten. Det visar att pjäsförfattarna saknar förmågan att förmedla vad Bergman ville säga med sin film. Inte heller förstår kritikern att pjäsen saknar det centrala i filmen, som är när Karin medicineras.
   När teatern inte medicinerar Karin, är det inte Bergmans film om schizofreni som teatern förmedlar. Istället är det Gökboet! Den film där patienten gömmer medicinen under tungan för att sedan spotta ut den när skötaren vänder ryggen till.
Inplastad affisch i A3-format i svartvitt med kommenterande text på baksidan. Pris SEK 96:- Enhetsfrakt SEK 45:- Betalning mottages över Swish Tel. 076-628 43 00 Uppge A1 i meddelanderutan i Swishformuläret när du betalar över Swish.

JOHANNES SJU UPPENBARADE INSEGEL

/inseglen-ok.jpgDet sjunde inseglet.
En film av Ingmar Bergman från 1957. Filmens titel är hämtad från Uppenbarelseboken 8:1, som lyder: ”Och när Lammet bröt det sjunde inseglet uppstod i himmelen en tystnad som varade vid pass en halv timme.”
   Eftersom det finns sju insegel, så tänkte jag att det måste väl finnas sex insegel före det sjunde? Och det fanns det!
   I de fyra första verserna såg Johannes i tur och ordning en vit, en röd, en svart och en blekgul häst. Men när lammet bröt det femte inseglet, såg inte Johannes någon häst. Istället ”såg jag under altaret de människors själar, som blivit slaktade för Guds ords skull och för det vittnesbörds skull, som de hade.”
   När den röde hästen kom fram, blev det ”av väsendet” givet åt mannen som satt på den, ”att taga friden bort från jorden, så att människorna skulle slakta varandra. Och ett stort svärd blev honom givet.”
Inplastad affisch i färg i A3-format med kommenterande text på baksidan. Pris: SEK 77:-Enhetsfrakt SEK 45:- Betalning mottages över Swish Tel. 076-628 43 00 Uppge A2 i meddelanderutan i Swishformuläret när du betalar över Swish.

SLAKTADE FÖR GUDS ORD

/slaktade.jpgOch när det bröt det femte inseglet, såg jag under altaret de människors själar, som hade blivit slaktade för Guds ords skull, och för det vittnesbörds skull som de hade.
Inplastad affisch i färg i A3-format med kommenterande text på baksidan. Pris: SEK 75:- Enhetsfrakt SEK 45:-Betalning mottages över Swish Tel. 076-628 43 00 Uppge A3 i meddelanderutan i Swishformuläret när du betalar över Swish. 

DET SJÄTTE INSEGLET/doljen-ok.jpg

Inplastad affisch i färg i A3-format med omtenterande text. Pris: SEK 76:- Enhetsfrakt SEK 45:- Betalning mottages över Swish Tel. 076-628 43 00 Uppge A4 i meddelanderutan i Swishformuläret när du betalar över Swish.